Duunimentoripeli kirjoitettuna

Tämän pelin tarkoitus on tutustuttaa sinut työnhakuun.

Pelissä käydään läpi työnhakuprosessin eri vaiheita.

2. Nukut vielä sängyssäsi aamutuimaan, kun kello soi. Mitä teet?

a) Nousen ylös ja aloitan työnhaun

b) Jatkan unia (vielä 5 min)

c) Nukun vielä 2h, että jaksan pelata pelejä ensi yön

Vastaus: Kyllä nyt jo kannattaa nousta, sillä työnhaku vie aikaa.

3. Nousetkin ylös ja suuntaat tietokoneelle. Mikä on paras verkkosivu työnhaun aloittamiseen?

a) Google.fi

b) Facebook.com

c) TE-palvelut.fi

d) CV-netti

e) LinkedIn

f) Monsteri.fi

Vastaus: Kaikista noista löydät työpaikkoja, mutta alkuun kannattaa ilmoittautua TE-palveluiden asiakkaaksi osoitteessa TE-palvelut.fi. Näin työnhakusi käynnistyy.

4. Miten aloitat työnhaun TE-toimistossa?

a) Soittamalla

b) Sähköpostitse

c) Facebookissa

d) TE-verkkopalvelussa

e) Paikan päällä TE-toimistossa

Jotta työnhakusi astuu voimaan TE-toimistossa, tulee sinun ilmoittautua työnhakijaksi verkkopalvelun kautta tai asioimalla TE-toimiston asiointipisteessä (eli vaihtoehdot d ja e). Nopeimmin ilmoittautuminen hoituu verkon välityksellä.

5. Yhteydenotto TE-toimistosta

TE-toimistossa arvioidaan tilannettasi antamiesi tietojen perusteella. Jos tilanteesi edellyttää asiantuntijan henkilökohtaista palvelua, TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Yleensä he soittavat ensin.

Puhelun aikana keskustellaan työnhaustasi ja saat sovittua, kuinka asioit jatkossa TE-toimiston kanssa. Tarpeen mukaan he saattavat pyytää sinua tulemaan käymään TE-toimistoon.

6. Puhelun aikana saat kutsun tulla käymään TE-toimistoon. Mitä tarvitsen mukaan ensikäyntiä varten TE-toimistoon?

a) Työtodistukset

b) Ansioluettelo

c) Henkilötodistus

d) Eväät

e) Muistiinpanot

f) Henkilökohtainen avustaja

g) Vanhemmat

h) Koulutodistukset

Vastaus: Mukaan sinun kannattaa ottaa ainakin työtodistukset, henkilötodistus ja koulutodistukset. Tarpeen mukaan voit ottaa mukaan myös ansioluettelon, eväät, muistiinpanot tai henkilökohtaisen avustajan. Vanhemmat kannattaa jättää kotiin.

7. TE-toimistossa on tarjolla kolme erilaista työnhakulinjaa, joille ohjaudutaan sen mukaan, että minkälaisia apua tai tukea työnhaussa tarvitsee. TE-toimistossa voidaan esittää esimerkiksi tällaisia kysymyksiä:

a) Tarvitsetko neuvoja työnhakuun tai kiinnostaako yritystoiminnan aloittaminen?

b) Tarvitsetko ammatinvalinta- tai uraohjausta? Tai oletko kenties lisäkoulutuksen tarpeessa tai haluat vaihtaa alaa?

c) Tarvitsetko työnhaun tueksi TE-palvelujen lisäksi esimerkiksi terveys- tai työhönvalmentajan palveluja? Tai oletko kiinnostunut työkokeilusta tai palkkatuetusta työstä?

Jos tarvitset vain vähän tukea työnhakuun, sinulle sopivin TE-toimiston linjoista on todennäköisesti työnvälitys- ja yrityspalvelut. Tällöin sinulla on riittävä ammatillinen koulutus ja/tai työkokemus ja haet omaa koulutustasi ja kokemustasi vastaavaa työtä. Tarvittaessa saat kuitenkin neuvoja työnhakuun tai apua yritystoiminnan aloittamiseen, jos tähtäät yrittäjäksi.

Jos tarvitset esimerkiksi jotain lisäkoulutusta työn löytämisen helpottamisen, on sinulle sopivin TE-toimiston linjoista on todennäköisesti osaamisen kehittämispalvelut. Työnhakuvalmennuksen lisäksi saat apua ammatinvalinta- ja uraohjaukseen. Tarpeen mukaan myös lisäkoulutuksen tarve kartoitetaan.

Jos haluat testata jotain ammattia työkokeilulla tai tarvitset enemmän tukea työnhakuun, on sinulle sopivin TE-toimiston linjoista todennäköisesti tuetun työllistymisen palvelut. Jos tarvitset työhönvalmentajan palveluja tai olet kiinnostunut työkokeilusta, palvelee tämä linja parhaiten. Tuetun työllistymisen linjalla saat yksilöllistä tukea työelämän vaatimusten ja pelisääntöjen hallintaan.

8. TE-toimistossa vierailun lisäksi on työnhakijan tärkeää hakea töitä. Päätät lähettää viestiä työnantajalle sähköpostitse. Mitä lähetät työhakemuksen lisäksi?

a) Palkkatoive

b) Portfolio

c) Yhteystiedot

d) Suosittelija

e) CV

f) Työtodistukset

Vastaus: Yleensä mukaan pitää laittaa ainakin CV eli ansioluettelo ja yhteystiedot. Tarpeen mukaan kannattaa liittää mukaan palkkatoive, portfolio, suosittelija tai työtodistukset. Näistä yleensä mainitaan erikseen työtodistuksessa. Jos käytät suosittelijaa, muistathan pyytää lupa hänen nimensä käyttöön hakemuksessasi.

9. Saat työnantajalta kutsun tulla työhaastatteluun. Mitä tarvitset mukaan työhaastatteluun?

a) Työtodistukset

b) Ansioluettelo

c) Eväät

d) Muistiinpanot

e) Henkilökohtainen avustaja

f) Vanhemmat

g) Koulutodistukset

Vastaus: Työhaastatteluun kannattaa ottaa mukaan ainakin työ- ja koulutodistukset sekä ansioluettelo. Tarpeen mukaan voit varata mukaasi eväät, muistiinpanovälineet tai henkilökohtaisen avustajan. Vanhempia ei kannata ottaa mukaan.

10. Työhaastatteluun kannattaa valmistautua etukäteen ja miettiä jo yleisimpiin kysymyksiin vastauksia. Työnantaja voi kysyä sinulta esimerkiksi, että miksi haet tätä työtä? Mitä silloin vastaat?

a) Mielenkiintoinen työtehtävä

b) Uran takia

c) Että olisi kivaa

d) Työkokemuksen kannalta

e) En osaa sanoa

f) Olen sopiva työtehtävään

Vastaus: Muuten vaihtoehdot ovat hyviä, mutta en osaa sanoa kertoo helposti siitä, että et ole kiinnostunut työstä. Jos sanot, että olisi kivaa, kannattaa vastausta perustella vielä lisää, sillä se ei kerro paljoa sinusta.

11. Työnantaja kysyy: ”Mikä on uskontosi?”

a) Kristitty

b) Ateisti

c) Muslimi

d) Joku muu

e) En halua sanoa

Vastaus: Työnantajalle ei kuulu sinun henkilökohtainen vakaumuksesi. Sinun ei siis tarvitse vastata tähän kysymykseen vaan se kannattaa ohittaa kohteliaasti esimerkiksi: ”En halua sanoa sitä, koska se on henkilökohtainen asia.” Työnantaja ei myöskään saa kysyä työhaastattelussa puoluekantaasi tai että milloin ajattelit hankkia lapsia. Jos sinulla on vamma tai sairaus, voit itse päättää siitä, että kerrotko siitä työnantajalle.

12. Lopuksi työnantaja kysyy: ”Mikä tekee sinusta hyvän työntekijän?”

a) Olen tunnollinen ja aikaansaava

b) Osaan vältellä työtehtäviä

c) Pystyn työskentelemään hyvin tiimissä

d) Pystyn tekemään nopeita ratkaisuja

e) Olen iloinen

Vastaus: Muuten vastaukset ovat hyviä, mutta ei ehkä kannata sanoa, että osaat vältellä työtehtäviä tai että olet vain iloinen. Tätä kysytään usein ja vastausta kannattaa miettiä etukäteen.

13. Onneksi olkoon, työnantaja päätti palkata sinut! Mitä tarvitset mukaan ensimmäiseen työpäivään?

a) Työtodistukset

b) Ansioluettelo

c) Eväät

d) Verokortti

e) Henkilökohtainen avustaja

f) Vanhemmat

g) Koulutodistukset

h) Tilinumero

Vastaus: Verokortti ja tilinumero kannattaa toimittaa töihin ja työsuhteen alussa. Työtodistukset, eväät, henkilökohtainen avustaja ja koulutodistukset kannattaa ottaa mukaan tarvittaessa. Vanhempia ja ansioluetteloa et yleensä tarvitse mukaan. Muistathan ilmoittaa TE-palveluihin työllistymisestäsi. Voit hoitaa ilmoittamisen kätevästi netin kautta.

14. Sait pelattua Duunimentoripelin loppuun. Tässä vielä yhteenveto sinulle:

Muistathan, että työnhaku kannattaa aloittaa viimeistään sinä päivänä, kun jäät työttömäksi. Ilmoittaudu silloin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden kautta. Hyvä muistilista asiaan löytyy TE-palveluiden sivustolta (osoite http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/toimi_nain/index.html).

Huomio! Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammatillista koulutusta. Sinulle on omia ohjeistuksia taataksesi itsellesi työttömyysturvan. Voit lukea ne osoitteesta http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/alle_25vuotiaat/index.html.

Toivottavasti peli selkeytti sinulle työnhakuprosessia ja sait kerrattua vanhaa tietoa tai löysit jotain uutta. Peli on osa Duunimentori –hanketta, jolla edesautetaan alle 29-vuotiaiden nuorten työllistymistä.

Menestystä työnhakuun ja lisävinkkejä mm. ansioluettelon laatimisesta löydät www.duunimentori.fi –sivustolta!

Ilmoita työpaikasta